Вечната дилема: Бизнес или Морал

Може би вече сте разбрали, че едни от големите, мултимилионни брандове (Unilever, Coca-Cola, Levi Straus & Company, The North Face и още много други)  спират своите реклами във Facebook и Twitter, под претекст, че социалните мрежи не успяват да ограничат омразните, расистки постове, както и тези публикации, които дезинформират потребителите. Но, в последно време посветих голямо внимание на маркетинга и неговият инструментариум, като множеството материали, които прочетох, ме карат да се замисля дали тези компании не се опитват да се възползват от моментните емоции на хората и случващите се събития, дали наистина са толкова социално отговорни, дали пък са толкова големи моралисти, че да критикуват останалите, или просто следват тренда (на финансовите пазари има един много точен израз „Трендът е твой приятел“), за да увеличат продажбите, когато глобалната икономика е, меко казано, нестабилна, и да изградят образ на едни чисти и неопетнени брандове, които основно целят защита на човешките права.

Това мое разсъждение ме провокира да се поразровя за тези компании и сега ще споделя с вас какво открих. Няма да влизам в детайли с какво се занимават, тъй като всеки от нас може сам да провери, а и не е това целта на моята статия.

Започвам с „Unilever“. През 2016 година около 600 работника от Индия биват изложени на високи нива на живак, докато работят в завода на „Unilever“. Това води след себе си до над 2006 дела срещу компанията за излагане на токсични елементи и за липсата на мерки за защита на служителите. Това не е първият случай, в който корпорацията бива замесена в подобен род скандали. През 2011 година вестник „Irish Times“ публикува материал, в който африкански работници на „Unilever“ в Южна Африка заявяват, че са подложени на сексуален тормоз, като те се опитват да спрат това посегателство, подкупвайки своите ръководители. Няколко години по-късно, през 2014г., в доклад на SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations) се разбира за подобен проблем и в Кения. Явно, скандалите са неразделна част от корпоративна култура на „Unilever“ – протести на работници срещу компанията, екологични проблеми, лобистки скандали, а да не коментирам и съставките на повечето от техните продукти с „грижа“ за потребителя.

Продължавам с „Coca-Cola“. Опитвайки се, да осигури достатъчно вода за своя завод в Индия, компанията предизвиква недостиг за част от местното население, което води до унищожаване на земеделски земи. За това свое действие, на „Coca-Cola“ са повдигнати обвинения,но и до ден днешен в този район на Света, населението продължава да има същия проблем. През 2017г. срещу дружеството е заведено дело за подвеждаща реклама, относно съдържанието на захар в техните напитки и въздействието на захарта върху здравето на потребителите.

 Ами, нашите приятели от „Levi Straus & Company“ също не са толкова морални. През 2019г. излиза доклад на Worker Rights Consortium (WRC), в който се заявява, че жени от текстилните фабрики на компанията в Лесото, са подложени на сексуален тормоз.

„The North Face“ също използват „морални“ трикове. През 2019г. компанията успява да изопачи резултатите в Wikipedia за дадени дестинации, показващи снимки на тези локации, но заедно с модели, носещи бранда „The North Face“. Целта била, дружеството да се придвижи в първите страници на Google.

Спирам дотук, защото мога да продължа да връщам лентата назад и да изникват интересни факти за всеки бранд, който сега толкова силно тръби, че е морален. За мен, всичко е ясно – нищо лично, всичко е бизнес. И тази реакция на големите компании срещу „Facebook“, е един PR ход, с който се опитват да изградят един фалшив облик на своя морал. Дали ще успеят? Най-вероятно да, имайки предвид късата памет на хората. Също така съм сигурен, че едва ли тези „моралисти“ ще се лишат от възможността да достигат до милиард потребители толкова лесно и бързо. И, не, не съм защитник на „Facebook“. Социалната мрежа също не е пример за социално отговорна компания, но поне, когато друга компания изпитва затруднения, „Facebook“ не я напада.  

Автор: Димитър Гърдев