Бизнес предприемачество

От началото на тази година на няколко пъти ми се случи да разговарям с приятели и познати на темата за стартиране на собствен бизнес, което ме и зарадва, защото показва, че младите хора имат желанието да се развиват, да измислят нови неща, да изградят себе си като млади лидери и да допринесат за усъвършенстването на глобалния свят. А, това не е само мое впечатление – според Bloomber TV Bulgaria, столицата ни се е превърнала в център на активност на стартъп компании не само за Балканите,но и в цяла Европа, което само може да ни кара да се гордеем. И така всеки един от моите приятели спомена за своята идея за бизнес, но това, което мнозина от тях не знаеха или от части знаеха, е през какви стъпки трябва да се премине, за да се достигне до реализирането на техните идеи. Тогава се замислих какво би могло да им помогне в тази насока и веднага се сетих за една книга, в два тома, която бях прочел, когато изучавах в университета дисциплината „Предприемачество“ и която отговаря на въпросите как, защо, кога, къде и по какъв начин. Е, точно за тази книга ще ви разкажа и на вас, днес, а именно „Бизнес предприемачество“ с автор Кирил Тодоров. Както споменах и по-горе, тази книга е в два тома – първият посветен на основите в създаването на нов бизнес, а вторият концентрира вниманието към управлението, оцеляването и растежа на предприятието. В първата част авторът се фокусира върху изясняването на ролята и характеристиките на предприемаческата дейност, започвайки с историята на предприемачеството, както и теориите, които са изградени около него, преминавайки към факторите, които влияят върху предприемачеството и показвайки основните характеристики на предприемача. Също така в първата част са описани основните видове предприемачество, заедно с техните особености.  По всяка тема има приложени различни бизнес практики и поддържащи казуси, стратегии, методики и коментари, извлечени от реалната практика у нас и в чужбина.

Въпреки факта, че по-голяма част от фамилните фирми са малки по размер, някои от най-големите и успешни европейски компании са семейни – „Пежо“, „Л‘Ореал“, „ФИАТ“, „Зара“ и др.

Историята на „Бенетон“ датира от 50-те години на XX век, когато тримата братя – Лучано, Карло, Джилберто и сестра им Джулиана, стартират малка фирма за производство на пуловере в региона на Венеция, която се превръща в успешен международен бизнес, притежател на марки като „Бенетон“ и „Сисли“.

Може би най-важната част от първия том на книгата е примерният бизнес план, който представя автора. Той много детайлно, точка по точка, описва какви са необходимите действа при създаването на едно предприятие – неговата правна форма, ценообразуваща стратегия, маркетинг, реклама, финансов план и пр.

Логично, втората част на книгата е посветена на методите, стратегиите и триковете, чрез които стартиращото предприятие се развива и расте. Но, също така се обръща внимание, в цяла глава, и на най-неприятното, което може да достигне един бизнес – фалитът. Разбира се, както и в първи том, така и във втори са налични множество примери от реалния бизнес, показвайки, как български и световни компании се справят с предизвикателствата, които могат да се изпречат пред всеки един предприемач.

Надявам се да съм запалил вашият интерес към тези два тома, защото те наистина си заслужават. А, за всеки, който е решил да стартира бизнес, „Бизнес предприемачество“ е една добра основа, която може да отговори на множеството ви въпроси. И запомнете най-важното – вярвайте в идеите си и не се предавайте!

 

Автор: Димитър Гърдев