Бюджет: Важната дума във вашите лични финанси – част II

В първата част на тази поредица се спряхме на няколко опорни точки, които биха ни помогнали в процеса на управление на личните ни финанси. На бързо ги припомням:

 1. Колко е месеченият ни доход?
 2. Кои са основните ни месечни разходи?
 3. Кои са допълнителните ни месечни разходи?
 4. Каква е моята кредитна задлъжнялост?
 5. Колко средства ни остават след покриване на всички възможни разходи?
 6. Каква е равносметката?

Както може би сте забелязали от предходни мои статии, винаги давам практически примери, които да онагледят в максимална степен връзката теория-практика. Поради тази причина ще разгледаме един пример, който смятам, че ще ви даде насоки как бихте могли да организирате своите финанси, защото много добре разбирам, че всеки един от нас има различни потребности в зависимост от това колко човека са в семейството, в кой град живее и пр. За целите на примера ще използваме средната месечна заплата за България, отчетена през декември 2017г. – 1 123 лева (данни: НСИ http://www.nsi.bg/bg/content/3928/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE)

Пример: Трудещ се човек, на възраст между 20-30 години, който живее на квартира със съквартирант в София.

 1. Колко е месечният ни доход? – този трудещ се човек получа 1 123 лева брутно. След удръжките нетната сума, с която ще разполага е 880.32 ( Можете сами да изичислявате нетната заплата чрез заплатен калкулатор: http://www.calculator.bg/1/zaplata_bruto_neto.html)
 2. Кои са основните месечни разходи? – приемаме, че наемът на жилището е 500 лева и се дели между съквартирантите. Така нашият човек плаща 250 лева месечно. Сметките са за около 180 лева (електроенергия, вода, телевизия, интернет и т.н), която сума отново поделяме между двамата съквартиранта т.е. по 90 лева на човек. В допълнение плаща за мобилни услуги (разговори и интернет) 30 лева на месец.
 3. Кои са допълнителните ни месечни разходи? – В нашият пример, придвижването се осъществява с градски транспорт, защото е по-бързо и по-евтино, т.е. 50 лева на месец (карта за цялата градска мрежа). Освен това дневните разходи за храна (обяд и/или закуска) са за около 5-6 лева или това прави 100 лева месечно (20 работни дни в месеца умножено по 5 лева на ден). Със своят съквартиран пазаруват от големите хранителни магазини, за да се възползват от по-ниските цени и всеки от тях заплаща по 120 лева на месец за хранителни стоки. Отделя още 100 лева за всички допълнителни разходи, които биха могли да възникнат през месеца.
 4. Каква е моята кредитна задлъжнялост? – Няма никакви други кредитни задължения, освен кредитна карта с лимит 2 000 лева, който лимит обаче се използва разумно, проследявайки датите на извлеченията, с цел максимално използване на гратисния период и избягване на лихви.
 5. Колко средства ни остават след покриване на всички възможни разходи? – След всички направени разходи на младежът от нашият пример му остават 140,32 лева свободен ресурс, който може да бъде спесетен за почивка, за инвестиции или просто резерв, в случай на непредвидени бъдещи разходи.
 6. Каква е равносметката? – Както се казва , като теглим черата се получава следното:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Един балансиран бюджет, който ни дава насоки как ще се движим финансово през  предстоящият месец. Ако успеем да завършим месеца с излишък, то това би било най-добрият вариант, като този излишък ще го прехвърлим като допълнителен ресурс към следващата заплата.

Примерът, през който преминахме, стъпка по стъпка, е доста опростен, но важното в него е самата основа, която е валидна за всички възможни варианти свързани с нашите лични финанси, а именно да отделим необходимото време и внимание, за да може да разберем как стоим финансово и да бъдем спокойни с наближаването на даден разход. И за финал ще ви дам няколко полезни съвета, който аз лично практикувам в управлението на моите лични финанси:

 1. Водете си лично счетоводство всеки месец – За да върви гладко и да се развива една компания, всеки месец тя проследява какви разходи и приходи има. Същото е и при хората. Приемете себе си като компания, която за да процъфтява трябва да знае с какво разполага и какви задължения ще възникнат.
 2. Имайте умерена кредитна задлъжнялост – Отново ще повторя, че съотношението дълг/доход трябва да бъде в размер на 25%. При стойности 50% и повече вие ще сте навлезли в дългова спирала (кредит след кредит за покриване на предходни задължения) и ще имате много сериозен проблем, който в един момент може да ви доведе до личен фалит.
 3. Замисляйте се над разходите – Отделете нужното време и внимание върху това кои разходи можете да отложите или намалите и кои са неизбежни. Ако се решите да закупите нещо, за което не сте планирали средства си отговорете на въпроса „Как този разход ще повлияе на семейния бюджет?“.
 4. Правете си оценка на представянето на предходния месец – винаги е от полза да видите как е протекъл предишния месец, дали сте изпълнили заложенот в бюджета, дали сте успели да направите излишък или се е наложило да се прибегнете до услугите на кредитните институции.
 5. Бъдете дисциплинирани – След като сте изготвили своя бюджет, се водете по него. По възможност не го коригирайте.
 6. Бъдете постоянни – Повече от 3 години изготвям бюджет за всеки месец и мога уверено да кажа, че се чувствам спокоен, дори когато възникне непредвиден разход.
 7. НЕ се сравнявайте с другите – Това е най-важното нещо, което трябва да запомните. Всеки има различен начин и стандарт на живот и поради тази причина не бива да се сравняваме с други. За един 200 лева може да са много, а за друг малко. Ако започнете да се сравнявате с останалите може да допуснете грешка да надскочите своите възможности и ресурси, което ще ви тласне в една много лоша посока, която може да ви доведе и до финансов колапс.

 

Автор: Димитър Гърдев