Японски свещи: Една вековна история помогнала на мнозина.

Предполагам сте виждали по вестници, списания, книги, телевизия или в интернет подобна на вид графика с червени и зелени правоъгълници:

Но, ако за първи път попадате на горното изображение и се чудите що за житовотно е, то тази статия ще ви бъде още по-интересна. Днес, ще се върнем векове назад, в Япония, за да проследим как историческото развитие на Страната на изгряващото слънце подтиква един търговец да създаде техника, която и до ден днешен се използва от търговците (включително на стоки и финансови инструменти) за анализиране и прогнозиране на цената.

Периодът е 1500 – 1600г. На територията на съвременна Япония се водели постоянни войни между висшите феодали наречени „даймио“ , което в буквален превод означава голямо име или големец. Те били едри земевладелци, които по всевъзможен начин се опитвали да завземат техния съсед по земя. Този стогодишен период остава в японската история под името  Sengoku Jidai (“Age of Country at War”) и се характеризира със сериознен спад в благосъстоянието на страната. Постепенно след 1615 година, благодариение на трима генерали (Ода, Тойотоми, Токугава), които довели нацията до обединение, започнал етап  на възстановяване и развитие – управлението се централизирало, феодалната система се премахнала, локалните пазари се разрастнали до национални мащаби и се отркрили нови възможности пред търговците. Град Осака станал столица на Япония и заради своето местоположение се превърнал в най-важният и най-големият финансов и търговски център на страната. Нещо повече, в градът била създадена една от първите стокови борси– „Dojima Rice Exchange“, на която започнало да се търгуват и едни от първите форми на фючърсни контракти на ориз (стоката, която била основен елемент на япоснката търговия и на японската икономика като цяло). Интересн факт е че поздравът “Mokarimakka” ( На печалба ли си?) е все още актуален в днешна Осака. Тъй като оризът бил на почит, неговата търговия и прозводство се превърнали в семеен бизнес за мнозина. Една от водещите фамилии, занимаващи се с търговия на ориз била Хома (Homma). В разрез с японските традиции, най-малкият син, на име Мунехиса Хома, застава начело на семейният бизнес. За различка от останалите търговци, Мунехиса имал различен поглед върху пазарът на ориз. В рамките на 15 години той изучавал пазара, като всеки един ден върху оризова хартия записвал четирите важни цени за деня – цената, на която пазарът отварял, най-високата цена, най-ниската цена и цената, на която пазарът затварял. Когато цената на затваряне била по-ниска от цената на отваряне, Хома начертавал фигурата с червено, а когата цената на затваряне била по-висока от цената на отваряне, фигурата била черна.

        

Така успявайки да проследи динамиката в цените на дневна, седмична, месечна и годишна база, той вижда взаимовръзка между отделните фигури и разбира, че ценовите колебания са циклични и се повтарят във времето. Осъзнавайки до какви изводи е стигнал, Хома решил да приложи своето проучване и на практика. Той започнал  постепенно да купува ориз всеки ден, от различни производители, по текущите пазарни цени и складирал закупунето количество в семейните складове. Останалите търговци не разбирали защо Хома прави всичко това и го смятали  за едно глупаво момче, тъй като кампанията по прибиране на реколата едва започвала, а в същото време се очаквало големи количества ориз да залеят пазара  и това да доведе до спад в цените и търговците да купят на по-изгодни цени от настоящите. След няколко дни лоша новина достигнала Осака – проливни дъждове са унищожили преобладаващата част от тазгодишната реколта на ориз. Търговците били изправени пред извънредно положение и се насочили незабавно към производителите в Осака, с цел покупката на ориз, но от всеки производител получавали един и същ отговор – „Съжалявам, продадох цялата наличност на Хома.“ По това време информацията за предстоящо или случило се събитие се предавала много бавно, чрез пратеници, който яздели бавни коне и били доста мързеливи. Това накарало търговците да се зачудят как информацията за падналите дъждове е стигнала до Хома преди всички – дали той не ползвал гълъби, дали неговите коне не били по-бързи и т.н. Истината обаче била една – Хома използвал само и единствено изграденият от него модел. Не разчитал на новини, слухове или предположения от външни източници. Логично, алтернатива пред масата от търговци била да купуват от Мунехисе, но той определено щял да им продаде на по-висока цена. Виждайки какъв успех е постигнал, Хома продължил да използва създаденият от него алгоритъм години наред, като според някои източници той е записал 100 поредни печеливши сделки, което го превръща в най-успешният трейдър на всички времена.  Комбинацията от червени и черни правоъгълници е наречена „Японски свещи“, а фигурите, който се образуват от определена поредица правоъвълници били наименувани от Хома по различен начин, според тяхното значение – „Трима бели война“, „Чук“, „Сутрешна звезда“, „Въртящи се върхове“, „Покриващ тъмен облак“ и пр.

И днес, един от основните графични модели, използвани от трейдърите е базиран на японските свещи, поради информацията, която разкрива и възможността да се вземат печеливши търговски решения.

 

Автор: Димитър Гърдев