Финансовият смут в Европа и САЩ

Джордж Сорос

Изминаха почти десет години от Глобалната финансова криза (2007-2008), определяна от анализатори като най-тежката криза след Голямата депресия, но последиците от нея продължават да се наблюдават и до ден днешен.  И тъй като хората имат къса памет и в повечето случаи не се учат от грешките си, днес ще се върнем 10 години назад и ще представя на вашето внимание една книга, която в детайли описва, обяснява и анализира действията, или по-скоро бездействията, на лицата, заемали отгорни позиции през 2007-2008 година. Няма да ви държа повече в неведение и преминавам направо към заглавието на днешната статия, а именно „Финансовият смут в Европа и САЩ“ (2012) . Авторът е небезизвестния Джордж Сорос, човек, разделящ пубичното мнение за себе си в две крайности  – от финансов и икономически гений  до финансов злодей, отговорен  за множество кризисни събития. Книгата представлява поредица от есета ( продължение на предходните му книги „Новата парадигма на финансовите пазари“ 2008 и „Катастрофата от 2008 година и нейното значение“ 2009), посветени на допуснатите грешки повреме на финансовата криза, които „смутиха“ Европа и САЩ , публикувани в престижни издания като Financial Times и New York Review of Books. Както и самият Сорос пише:

„Тя повдига въпроса за супербалона, който, твърдя, че започна да се надува още от 1980 г. и продължава и досега. За съжаление основният принцип на пазарния фундаментализъм е просто погрешен: финансовите пазари не се стремят непременно към равновесие – те са склонни да генерират балони. Историята показва, че откакто са създадени, финансовите пазари винаги са пораждали финансови кризи. Ето така са се развили финансовите пазари – ръка за ръка с централното банкиране и пазарното регулиране.“

В детайли са представени поредица от събития, настъпили в САЩ ( постепенното нарастване и достигане на рекордни нива на американския дефицит по текущата сметка, стимулирането на кредитната експанзия, дерагулацията на финансовите пазари, нарастването на държавния дълг, опасно високите цени на петрола и др.), които, по един или друг начин, са спомогнали за  развитието на споменатия по-горе балон. Сорос се опитва да обясни какви са алтернативите, пред които са били изправени американските ръководители, за да стабилизират американската икономика и как част от взетите решения, не само, че не са довели до желания резултат, но и са влошили положението. В книгата е обърнато внимание и на Европа и по-специално на дълговата криза настъпила в Гърция, като според автора, европейската валута ще се изправи пред по-големи изпитания. Нещо повече, Джордж Сорос анализира ситуацията като цяло в Еврозоната (Европа на две скорости, дестабилизацията на европейските банки и пр.) и поставя въпроса има ли бъдеще еврото.

Наборът от есета, които са побрани във  „Финансовият смут в Европа и САЩ“ (2012) могат да ви отговорят на много въпроси, свързани с кризата от 2008г., като самата книга може да бъде намерена както в големите книжарници  така и он-лайн. Смятам това четиво за едно добро попълнение за всеки книжен рафт, така че приятно четене.

Чети, Мисли, Споделяй….

Автор: Димитър Гърдев