ABC на инвестирането в злато: Как да запазите и умножите богатството си.

Майкъл Косарес

 

Докато пишех дипломната си работа, която беше базирана на изследване дали златото е със статут  на актив-убежище, ми се наложи да прочета доста интересни трудове, свързани с този благороден метал. Тогава попаднах на една книга, която изключително много ми хареса и за която смятам, че е от полза за всеки, който има желание да се запознае с ролята на златото във финансовия свят. Така, следващите няколко редове са посветени точно на тази книга, а имено „ABC на инвестирането в злато. Как да запазите и умножите богатството си.“

Авторът на спомената книга е Майкъл Косарес, основател и президент на USAGOLD,  една от най-старите и престижни фирми за злато, обслужваща частните инвеститори в благородния метал. Г-н Косарес има зад гърба си множество статии и есета, които се публикуват редовно в различни списания и сайтове. Според анализатори, „ABC на инвестирането в злато“ се смята за един от най-добрите въвеждащи наръчници за притежаване на злато. Книгата е написана на достъпен език и следва една доста интересна структура – 24 глави, като всяка глава представлява буква от английската азбука. Авторът доста детайлно обяснява ролята на златото в икономиката, от периода на Римската империя до ден днешен, проследявайки ключови исторически момемнти, свързани с този скъпоценен метал – изсичането на първата златна момнета от Крез, появата на инфлацията,  споразумението Бретън Уудс, премахването на Златния стандарт, войната във Виетнам и други. Нещо повече, Майкъл Косарес показва всяка една значима стъпка, на редица американски президенти, довела до историческите върхове в цената на златото  и как самият процес влияе на инфлацията и на американския държавен дълг. Като един добър наръчник в областта на инвестирането в злато, книгата представя най-често срещаните златни монети (с техните характеристики,цени и какви са начините за тяхното съхранение), основните пазари на злато, основните участници на тези пазари, както и основните митове и реалности за златото.

 

И тъй като Косарес обяснява защо трябва да инвестираме поне част от спестяванията си в най-старата валута на света, специална глава е отделена на това покакъв начин да бъде избран точния, за нас, посредник:

Вашият избор на фирма за продажба на злато може да означава избор между успеха и провала ви като собственик на злато. Изберете правилната фирма и това ще ви помогне да сте на прав път по отношение на защитата на вашите активи от икономическа несигурност.“

Не на последно място, книгата ни учи как да изготвим план за бизнес портфейл чрез притежаването на злато, базирайки се на нашите бизнес цели.

Съществуват две основни категории инвеститори в злато: едни, които търсят сигурност за хеджинг в случай на финансова криза, и други, които просто искат да имат печалба. Трета категория инвеститори искат да комбинират двете цели.

„ABC на инвестирането в злато“ осигурява множество статистически данни, цитати, свързани с благородния метал и библиография с допълнителна литература, която всеки, който иска да навлезе в дълбоките води на златото, може да ги прочете.

Като заключение мога да кажа, че представеното четиво може да ви отговори на всички ваши въпроси свързани със златото. Приятно четене.

Чети, Мисли, Споделяй….

Автор: Димитър Гърдев