Теория и практика на манипулацията

Дъглас Рушкоф

 

Някога задавали ли сте си въпроса „Защо така са подредени щандовете в магазините?“ или „Защо така са конструирани моловете и така добре ухаят?“.Отговорите на тези, а и на много други въпроси, които, ние, потребителите си задаваме, могат да бъдат намерени в книгата, написана от американския писател, лектор и медиен теоритик  Дъглас Рушкоф. Разказвайки и описвайки реални истории, свързани с неговия професионален опит, Дъглас нагледно обяснява с какви манипулативни приоми ни атакуват политиците, медиите, търговски представители, само и само, за да ни убедят да купим даден продук или да насочат нашето мислене в „правилната посока“. Нещо повече, историите в тази книга са откровенни до болка, показващи, че дори човешката трагедия се използва от продаващия, с цел убеждаване в нуждата от даден продукт.

„Ако успееш да разбереш какво иска даден човек и след това да го убедиш, че онова, което имаш, е същото, винаги ще си продадеш стоката, обича да казва Морт.“

„..Никога не губи вяра в способността си да убеди клиента и сключи сделката.Той смята, че може да се измъкне от всяко затруднение и те оставя с увеждението, че ако се навърташ достатъчно дълко около него, ще направи същото и за теб. Ентусиазмът му е заразителен. Понякога да се чудиш защо.“

“…Журналисти, използвайки последните манипулативни техники, ни направиха подозрителни към медиите. Политиката на правителствата минава през печени писачи на речи, преди да стигне до народа, което доведе до масов цинизъм по отношение на политическия процес. Универсалните магазини се пренареждат по начин, който да ни подтикне към по-скъпи и по-големи по обем покупки. Учените изследват влиянието на цветовете, звуците и миризмите върху склонността нда купуваме. Но това не е заговор срещу нас, а просто наука, която е излязла извън контрол.”

Това е само малка част от интересните разкази, които може да прочете. Самата книга е написана в увлекателен стил, който препраща теорията към практиката, като по мое мнение, задържа вниманието на 100% и те провокира да я прочетеш на един дъх. Глава, след глава, читателите научават нови факти и детейли, който ги карат да се замислят над всичко комерсиално, което ни заобикаля. Лесно може да бъде намерена в почти всички големи книжарници, като цената и е 15 лева.

Е, скъпи читатели, спирам с описанието, защото каквото и да напиша, ще е малко, а и със сигурност ще пропусна доста интересни моменти. Така че, отделете време на книгата и няма да съжалявате.

Чети, Мисли, Споделяй….

 

Автор: Димитър Гърдев